woensdag 19 juni 2013

Savannah Hammink over de koffiemolenBekijk hier het filmpje van Savannah


Waarom heb ik voor dit voorwerp gekozen?
Ik ben op het idee gekomen om deze koffiemolen te kiezen voor het geschiedenis onderwerp omdatmijn oma mij altijd vertelde dat ze deze koffiemolen van haar moeder had gekregen. Dus het is nog een echt "familie voorwerp". Ik vond het wel interessant om hier meer over op te zoeken en jullie er wat over te vertellen.
De koffiemolen
Een koffiemolen is een huishoudelijk apparaat, waarin koffiebonen kunnen worden gemalen.
De ouderwetse handkoffiemolen is bijna niet meer  in gebruik, maar wordt nog wel gebruikt als antiek voorwerp. Ook het gebruik van elektrische molens is sterk verminderd. De oorzaak hiervan is dat de meeste koffie gemalen te koop is.

De eerste koffiemolens werden schootkoffiemolens genoemd omdat ze tussen de dijen werden geklemd bij het gebruik. Na 1900 waren er wandkoffiemolens op de markt en in 1960 was er de elektrische koffiemolen.
Oude koffiemolens met een draairad aan de zijkant zijn van oorsprong Amerikaans.
Het malen van koffie in een schootkoffiemolen was een vrij eenvoudige werking. Het systeem werd nagemaakt op voorbeeld van windmolens die gebruikt werden voor het malen van graan. De wieken die draaiden door de wind, zetten de maalsteen in beweging waardoor het graan geplet werd tussen twee stenen.
Bij de koffiemolen wordt de beweging van de schijf op gang gebracht door aan de hendel te draaien, waarbij de gemalen koffie onderaan in een la terecht komt.
Hoewel koffie veel  kant en klaar te vinden is in de supermarkt, kiezen veel mensen nog steeds voor het malen van hun eigen koffie. Op die manier kunnen ze zelf verschillende soorten bonen mengen en de dikte van het malen bepalen.
Voor een echte koffieliefhebber moet het heerlijk zijn om 's morgens de geur van versgemalen koffiebonen op te snuiven. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten