zondag 26 mei 2013

Britt Gouw over de platenspeler

Bekijk hier het filmpje van Britt
Emile Berliner vond de platenspeler uit(ook wel grammofoon genoemd). De fonograafrol verving hij door een platte plaat met groefjes in spiraalvormen. Hij gebruikte bij de opname een glasplaat voorzien van een laagje roet. Hiervan wordt een metalen kopie gemaakt, waarover de naald van de weergever loopt. Deze naaldweergever zit aan een arm. Hij vond later geschikter materiaal voor de platen, namelijk een met was bedekte zinkplaat. Zo ontstond de platenspeler zoals wij hem nu nog kennen.Bekende merken van platenspelers:

- Philips                              - Yamaha

- Sony                                - JVC
- Panasonic                      - Akai
- PioneerBij de oudste platenspelers werd het geluid mechanisch versterkt. Het geluid klonk uit een hoorn die soms in de kast was ingebouwd. Een klassieke uitvoering is de platenspeler waarvan boven het opneemelement is gebouwd.Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt het geluid steeds elektronisch versterkt. Daarvoor wordt de speler op een versterker of radio aangesloten.

  De oorspronkelijke platenspelers hebben een metalen naald. Deze grammofoons spelen platen af met brede groeven op een snelheid van 78 toeren. De uitslagen van de naald worden mechanisch versterkt en hoorbaar gemaakt. De naald slijt snel en moet na elke plaat worden vervangen. We onderscheiden een aantal basistypen naaldtipvormen: de ronde of sferische naaldtip, de elliptische naaldtip en de vier facetten naaldtip, de Pramanik shape.

Naaldtip 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten