maandag 8 april 2013

Nienke Pieters over babyweegschalenBekijk hier het filmpje van Nienke:


Deze babyweegschalen werden omstreeks 1935 en 1950 gemaakt, verkocht en verhuurd.Ze werden gebruikt om het gewicht van de baby's te wegen en om te kijken hoeveel een baby'tje gedronken had.

De weegschalen werden vroeger vaak gebruikt in ziekenhuizen, nu worden er ook nog steeds weegschalen gebruikt maar wel veel modernere.
Ze werden ook gebruikt in drogisterijen, daar kon je ze huren.

De weegschaal werkte als volgt: het grote gewicht dat je ziet telt de kilo's het kleine gewichtje de grammen.
Je moest de weegschaal wel eerst op nul hebben staan, dat deed je door het kleine en het grote gewichtje op nul te zetten zo kwam het uiteinde gelijk te staan met het latje.
Als je dat had gedaan dan kon je het baby'tje er op leggen.
Het uiteinde ging dan naar boven, vervolgens schoof je de gewichtjes door tot dat het uiteinde weer in het midden zat. Ze gebruikten de weegschaal om te kijken hoeveel de baby gedronken had, want vroeger hadden ze nog geen melk uit een flesje, maar gewoon borstvoeding. Dan werd de baby direct voor de voeding en direct na de voeding gewogen en wisten ze dus hoeveel de baby gedronken had.

Waarom heb ik voor dit voorwerp gekozen?

Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat het al heel lang in de familie zit en het toch best wel een voorwerp is waar iedereen veel aan heeft gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten