zaterdag 2 maart 2013

Nina Scheilen over de dollar

Bekijk hier de filmpjes van Nina                                                                                                                    
Wat is de Amerikaanse dollar eigenlijk?De Amerikaanse dollar is de wettige munteenheid van de Verenigde Staten en van enkele andere landen die deze munt overgenomen hebben. De Verenigde Staten namen de Amerikaanse dollar aan als nationale munteenheid in 1792. De dollar geldt sinds de Tweede Wereldoorlog als anker-valuta in de internationale handel. Zo worden de goud- en olieprijzen in de internationale handelsmarkt in dollars uitgedrukt. Vooral sinds 2002 verliest de Amerikaanse dollar steeds meer zijn status van overheersende munteenheid. De Europese munteenheid, de euro, is hierdoor een grote concurrent aan het worden. Ook de Chinese renminbi wordt gezien als toekomstig sleutelvaluta in de wereldhandel. De gouverneur van de Chinese centrale bank 'Volks+bank van China' stelde in maart 2009 voor om de dollar als reservevaluta te vervangen door een "mandje" van een aantal valuta's. De Russische minister van Financiën Kudrin verklaarde echter in juni 2009 dat de positie van de Amerikaanse dollar als leidende reservevaluta niet ter discussie stond. Wie mag de dollar drukken?
De Amerikaanse Grondwet stelt expliciet dat de overheid het geld munt, maar sinds 1913 is dit privilege overgeheveld naar de commerciële banken. Dollars worden sindsdien op veel plaatsen in de wereld gedrukt, maar formeel mag alleen de VS de dollar drukken. Om preciezer te zijn, sinds de Federal Reserve Act van 1913 mag alleen de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), dollars creëren. Zelfs de Amerikaanse regering moet geld bij hen lenen om de begrotingstekorten te financieren. De rente over al deze schulden levert een groot deel van de winst voor deze banken. Wie de dollars mag drukken, heeft dus de feitelijke macht. 


Anderen landen die ook de Dollar gebruiken: 
·         BonaireSaba en Sint Eustatius (Nederland)
·         Brits Indische Oceaanterritorium (Verenigd Koninkrijk)
·         Britse Maagdeneilanden (Verenigd Koninkrijk)
·         Ecuador
·         El Salvador
·         Marshalleilanden
·         Micronesia
·         Oost-Timor
·         Palau
·         Turks- en Caicoseilanden (Verenigd Koninkrijk)

Dollarteken
Het dollarteken ($) is het valutateken voor een aantal munteenheden.
Over de oorsprong van het dollarteken doen vele verhalen de ronde. De verklaring van het Amerikaanse Bureau of Engraving and Printing is misschien wel het meest algemeen geaccepteerd:
·         het $-teken is het resultaat van de evolutie van de Mexicaanse of Spaanse "P's" voor peso's of piastres, ofwel stukken van acht.
Deze theorie, die is afgeleid uit de oude manuscripten, verklaart dat de "S" langzamerhand over de "P" werd geschreven en dat begon al te lijken op het huidige $-teken. Het werd al vrij algemeen gebruikt voordat de Verenigde Staten in 1785 de Amerikaanse dollar als munteenheid aanvaardden; het eerste gebruik dook op in de jaren zeventig van de 18e eeuw. Een andere bekende verklaring luidt dat geldzakken die werden uitgegeven door de Amerikaanse Munt vaak met een soortgelijk teken van over elkaar gelegde letters werden gemerkt. Als je de U en de S over elkaar legt, lijkt dat op het historische bubbelgestreepte $-teken. Dit bubbelgestreepte teken werd dan gebruikt om naar de Amerikaanse munteenheid te verwijzen.  Deze hypothese kan alleen daarom al niet kloppen omdat het teken al gebruikt werd voor het ontstaan van de Verenigde Staten. Weer een andere verklaring luidt dat het $-teken staat voor een 8 met een streep erdoor. De 8 verwijst naar de zilverstukken van 8 realen, de hierboven genoemde peso's of piastres, ofwel stukken van acht. Tot 1857 waren Spaanse matten en Mexicaanse peso's wettig betaalmiddel in de Verenigde Staten en circuleerden als stukken van 1 dollar.  

Hoe kom ik aan dit onderwerp, en waarom heb ik dit onderwerp gekozen?

Het was een van de weinige dingen die ik had en oud waren, en dat interesseert mij het meest, omdat geld leuk is om uit te geven. Ik vind het land waar ze vandaan komen ook heel leuk .

Dit werd gebruikt als betaalmiddel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten