zaterdag 23 februari 2013

Michelle Scheffer over de mijnlamp

Bekijk hier het filmpje van Michelle
DE MIJNLAMP
De mijnlamp (Davylamp), ook wel de Davy genoemd, is een benzinelamp die in 1815 is uitgevonden door meneer Humphry Davy. Heel belangrijk was de uitvinding van de veilige mijnlamp. Hiermee konden gevaarlijke gassen in de mijn worden vastgesteld.

WERKING VAN DE MIJNLAMP
De  werking van de mijnlamp berust op het hoge van het koper waaruit het gaaskapje is gemaakt. Het mijngas kan wel door het gaas in de lamp, maar de warmte van de vlam wordt door het koper afgevoerd en komt niet buiten de lamp, zodat het gas buiten de lamp niet ontstoken kan worden. Het gas gaat in de lamp branden. Gaat het gaas gloeien dan is het mis, want dan wordt het gas buiten de lamp wel ontstoken. Voor de veiligheid is de gaaskap daarom dubbel uitgevoerd. voor de veiligheid was het verboden om de lamp te openen. Hiervoor zijn  verschillende systemen bedacht. Het systeem wat het meest gebruikt werd was een sluiting die met een zware magneet open ging. Dit systeem werd later ook toegepast bij de accu’s van de elektrische mijnlampen.

ONTWIKKELING
Later werd de mijnlamp in vele vormen toegepast. Alle uitvoeringen waren erop gericht om een zo veilig mogelijke lamp te maken, de lamp zelf mocht niet de oorzaak zijn van een explosie.
De bedoeling was om een brander te maken die door de mijnwerker ter plekke uitgemaakt kon worden zonder de lamp open te maken.
De carbidbrander daarbij geen optie  omdat acetyleengas snel ontplofbaar is.

Een goede optie was een benzinebrander in combinatie met een vuursteenontsteking. Veel later is de vuursteenontsteking vervangen door een elektrische ontsteking die werd opgeladen door een batterij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten