woensdag 16 januari 2013

De komst van de euro door Abdoul Jabar HakizimanaAbdoul Jabar Hakizimana heeft gekozen om iets over de euro te vertellen

Bekijk het filmpje dat Abdoel over de euro heeft gemaakt
 
De euro is de enige wettige betaalmiddel in bijna heel Europa.

Symbool
Het euro teken werd door de Europese commissie op 12 december 1996 gepresenteerd. Het is geïnspireerd door de Griekse letter epsilon en verwijst naar de eerste letter van het woord Europa.

Geschiedenis
De euro betekent Europese Economische en Monetaire Unie. Euro is gewoon de ISO-code van de munteenheid. In 1992 werd in Maastricht besloten tot het invoering van de euro. Hierbij zou de waarde van 1 euro gelijk zijn aan 1 ECU ('European Currency Unit' oftewel 'Europese rekeneenheid'). Sinds 4 januari 1999 worden de koersen van aandelen, obligaties en opties aan de beurs in euro's weergegeven. De munten en bankbiljetten werden op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad, tijdens de grootste monetaire  aller tijden.
De naam euro wordt behalve voor de munteenheid ook wel gebruikt voor de bergkangoeroe (Macropus robustus). Verder wordt euro vaak als voorvoegsel bij samenstellingen gebruikt.

Bankbiljetten
Op de achterkant van elk bankbiljet staan een paar nummers,die beginnen ook uit met een letter en elf cijfers. Aan de letter te zien kun je weten uit welk land het bankbiljet vandaan komt. Je hebt bij sommige landen dat ze geen briefjes van €200,-/€500,- euro hebben zoals B.V. Portugal en Ierland, bij landen zoals Slovenië hebben ze maar tot €20,- want alle anderen zijn geïmporteerd. Bij landen als Luxemburg hebben ze wel briefjes van €200,-/€500,- laten drukken, maar ze hebben de letter van hun eigen land niet gebruikt. Sinds de fysieke invoer van de euro in 2002 neemt elke nationale centrale bank (NCB) de productie van één of twee specifieke biljetten voor zijn rekening. Dit schema houdt in dat de NCB's onderling bankbiljetten moeten uitwisselen.

Eurolanden
Er zijn 17 landen die de euro gebruiken:
1. België
2. Duitsland
3. Finland
4. Frankrijk
5. Ierland
6. Italië
7. Luxemburg
8. Nederland
9. Oostenrijk
10. Portugal
11. Spanje
12. Griekenland
13. Slovenië
14. Cyprus
15. Malta
16. Slowakije
17. Estland

2e plaats
De euro staat op de 2e plaats na de Amerikaanse dollar op de 3e plaats staat de yen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten