zaterdag 10 november 2012

Wafelijzer door Lianne van Ginkel

Lianne van Ginkel heeft gekozen voor een wafelijzer als historisch voorwerp

Bekijk het filmpje over het wafelijzer dat Lianne heeft gemaakt.




Wafels bakken volgens de oude traditie

In vroegere eeuwen werden wafels gebakken door een wafelijzer te vullen met een dun laagje beslag. De tang werd vervolgens boven een open vuur gehouden om het beslag gaar te laten worden.

Bekende koeken die er mee werden gemaakt: oublieën, nieuwjaarskoeken, ijzerkoeken, knijpertjes, spekkedikken, euliekrabben en iesenkoeken.
Met maatbekers werd de hoeveelheid water, meel, suiker, melk afgemeten.
In de 16e en 17e eeuw werden ijzerkoeken aan de kinderen uitgedeeld, als zij langs de deur gingen voor het zingen van Nieuwjaarsliedjes.
Tot in de jaren 50 werden er nog koeken gebakken met het wafelijzer.
Vooral in Twente en in de Achterhoek.
Volgens de traditie horen de wafeltjes in december plat te zijn, als kniepertie, gepresenteerd te worden en vanaf nieuwjaarsdag als nieuwjaarsrolletje. De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich heeft ontvouwen. Op nieuwjaarsdag heeft het rolletje het effect als het onbekende nieuwe jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten