maandag 19 november 2012

Eetstokjes door Anouk Aussems

Anouk Aussems heeft gekozen voor eetstokjes als historisch voorwerp

Bekijk het filmpje over de eetstokjes dat Anouk heeft gemaakt.

Eetstokjes zijn het traditionele ‘bestek’ van veel Aziatische landen: China, Japan, Korea, Vietnam en Mongolië. 

De eetstokjes zijn allebei even lang en dun zodat ze makkelijk in de hand passen. Meestal zijn ze gemaakt van bamboe of van hout, maar soms ook van steen, ivoor of van been.
In Korea zijn de stokjes van nu gemaakt van roestvrij staal. Ook het gebruik van kunststof eetstokjes neemt steeds meer toe. Je kan met eetstokjes het eten niet snijden en daarom worden veel ingrediënten van het eten vooraf fijngesneden voor dat ze bereid worden. Het gebruik van houten wegwerp eetstokjes in Japan, is een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing. Vanaf april 2006 heft de regering 5 procent belasting op de eetstokjes om zo de aanschaf en het weggooien  ervan te voorkomen. Elk jaar worden namelijk vijftien miljard paar gebruikt. Voor de productie daarvan is 1,3 miljoen kubieke meter bamboe/hout per jaar nodig.
Eetstokjes worden ook algemeen gebruikt als eetgereedschap voor het eten van (Chinese) noedelsoepen in veel Zuidoost-Aziatische landen waar veel Chinezen naar toe zijn geëmigreerd: Cambodja, de Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar en Thailand.
Andere gerechten in deze landen werden traditioneel met de handen gegeten, maar tegenwoordig is dat vervangen door het gebruik van lepel en vork.
De rijst die er bijvoorbeeld gegeten wordt, wordt vaak met het eigen eetkommetje tegen de lippen gehouden en met de eetstokjes in de mond geschoven. Het is wel netter om het kommetje op tafel te laten staan en met de eetstokjes een pluk rijst naar de mond te brengen. Het is ook daarom dat in de culturen waar men rijst met eetstokjes eet, de gebruikte rijstsoort enigszins kleverig is.

Waarom heb ik voor dit voorwerp gekozen?Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik de eetstokjes heel mooi vind en er meer over wilde weten. Ik heb deze van mijn oma gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten