zaterdag 10 november 2012

De gulden door Lisa van Veldhoven

Lisa van Veldhoven heeft gekozen voor de gulden als historisch voorwerp

Bekijk het filmpje over de gulden dat Lisa heeft gemaakt.In 2002 kwam er een einde aan de Nederlandse gulden. Met de invoering van de euro werd de zevenhonderd jaar oude munt vervangen.
Al sinds de Middeleeuwen was de gulden het betaalmiddel in Nederland. De guldenmunt werd aangeduid met de letter f(l.), afgeleid van de gouden florijn. Deze gulden florijn is genoemd naar de Florentijnse munt fiorino d'oro. Op de muntstukken van de gulden was de afbeelding van de Koningin te vinden op de achterkant en op de voorkant een wapenschild met de Nederlandse leeuw. Daarnaast was op sommige munten het randschrift ‘God zij met ons’ te lezen. Deze spreuk is nu op het Nederlandse twee euro muntstuk te lezen. 

Het eerste gulden biljet werd in 1814 in omloop gebracht. De gulden bankbiljetten waren op het einde, in 2002, beschikbaar in de biljetten van 5, 10, 25, 50, 100, 250 en 1000 gulden. Het 5 gulden biljet was inmiddels wel vervangen door een muntstuk, maar hier kon nog wel mee betaald worden. De meeste biljetten gulden droegen afbeeldingen van bekende Nederlanders. Deze biljetten werden uitgegeven door De Nederlandsche bank.

De meest recente Nederlandse bankbiljetten zijn nog in te wisselen bij de bank tot 1 januari 2032. Gave exemplaren zijn echter ook gewild bij verzamelaars en die bieden soms meer dan de officiële waarde in euro’s. Deze waarde is wel relatief en kan dus wijzigen.
Het papier waar de Nederlandse biljetten op zijn gedrukt is buiten het betalingsverkeer nagenoeg niets waard. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten